Menu

Egészségügyi problémák (asztma)

Varázsjáték előtt

Óvónői jellemzés

Matyi  csecsemőkorától kezdve asztmás. Sokszor volt súlyos rohama, többször is kórházi kezelésre szorult. Kiscsoportban elővigyázatosságból mindig bent volt a tüdőgondozó orvos által felírt légzéskönnyítő spray.

Reggelente az édesanya szólt, hogy kell – e napközben használni, vagy sem. Kiscsoport első felében Matyi  sokat volt beteg, egyszer kórházba is került a magas láz és az elégtelen légzés miatt. A kedves, barátságos, értelmes kisfiú hamar megtalálta a helyét a csoportban.

Matyi  a képzeletjátékokban szívesen vesz részt, örömmel mesél az élményeiről, szívesen rajzol. A lassú mozgásos játékokban szemmel láthatóan jól is érzi magát. Második félévtől sok légzésjátékot játszottunk, amikbe eleinte kevésbé vett részt (tőle szokatlanul!), de aztán lassan, fokozatosan „belemerészkedett” ezekbe a játékokba is, melyekben átélhette a szabadon áramló levegő jótékony hatását, a félelem és görcs nélküli levegővétel biztonságát. Középső csoport második felében egyszer sem kellett használni a sprayt, a kontrollvizsgálat is nagymértékű javulást mutatott.

Az asztma és a gyerekek

Az asztma és minden légzési nehézség a gyermekek számára mérhetetlen ijedtség, félelem és görcsösség kíséretében jelenik meg, kiszámíthatatlan gyakorisággal. Az életük (és a család élete is) egyre inkább görcsösen e köré a betegség köré szerveződik. A gyerekek „itt és most”- ban való állandó jelenléte nehezen teszi lehetővé, hogy egy-egy ijesztő helyzetet kellő távolságból szemléljenek, és  előre lássák, hogy a görcs rövid időn belül oldódik, a légzés könnyebbé válik. A jelen szorítása az ÉLETET szorítja össze a gyermekekben, a jövő perspektívája nélkül. Állandóan kontrollálni kényszerülnek saját magukat, és nagyon érzékenyek az összes körülöttük történő eseményre. Nehezen engedik el magukat, ami még fokozottabb készenlétbe helyezi őket.

Varázsjáték

Virág című játék, 3 év 6 hónapos „Ilyen nagy virág vagyok.”

Olyan erőssé, aki már másokat is melegíteni és boldogítani tud. ( a negyedik nap a testvér)Matyi minden mozgás- és fantáziajátékban szívesen részt vett. Nagyon szerette a növekedés-játékokat, amiben megélhette, hogyan tud naggyá és erőssé válni.

Varázsjáték

Nap című rejtvényjáték, 4 év 1 hónap „Magasan vagyok, és az ég vigyáz rám. Minden embert megmelegítek, és ők tőlem boldogok

Matyi amennyire szerette a növekedésjátékokat, annyira látványosan vonult háttérbe a légzésjátékok alkalmával. Az élménymegosztásokkor csak annyit mondott, hogy „Nem játszottam”. Sok gyengéd tapasztalat kellett ahhoz, hogy megélje, elhiggye, bátran vehet levegőt, a „kezében van” az irányítás. Ez volt a kulcsgondolat. A figyelmét a kezébe adott gyönyörű kőre koncentrálta, miközben a görcskészséget fenntartó figyelem alábbhagyott a légzőszervekben. Ahogy a játék meséje – a számára szokott módon – beindította a fantáziát, és az szabad mozgást kaphatott a „görcsmentes” térben, úgy vált a légzés is egyre szabadabbá, sőt felszabadítóvá.

A halálfélelmet okozó szorítások „kikerültek” a rajzlapra, tüzet okádó sárkányformává váltak. (mindazonáltal mintha a tüdőlebenyeket látnánk…)

Varázsjáték

Állatkertben című játék, 4 év 5 hónapos „Hatalmas sárkány, minden testéből jön a tűz, minden testével tudott repülni. A levegővel “okázta” a tüzet.

Ezt az égető tüzet csak a tündérek áldott, jótékony varázslevegője (Tündérek c. játék) tudta tisztává és jóvá varázsolni.  A tiszta levegő tárolására óriási, barlangformájú „tankerek” jelentek meg a rajzokon, (pl. a Tündérek c. játék) és ezeket Matyi  már önmagának teremtette meg. Kezdett bizonyossággá válni számára, hogy lesz levegője minden helyzetben.

Tündérek című játék, 4 év 6 hónapos „Állok a séta után, és beszívom a sok levegőt, mert nagyon tiszta. A tündérek sok jót fújtak rám. Boldog lettem.”

Egyre kevesebb külső segítség kellett a szabad levegővételhez, a görcsoldáshoz. A saját, békés és  tiszta levegőjű barlangjában elindult a gyógyulás folyamata, amiben Matyi először láthatóvá vált (értsd: jelentőssé) önmaga és környezete számára.

Varázsjáték

Nyíló virág című játék, 4 év 8 hónapos „Este volt, és világítottak a lámpák, jöttek az emberek, és meg akartak locsolni, és láttak engem.”

A saját testképet megerősítő játékokban (pl. A szív) megtalálta önmaga éltető középpontját, mint kiindulópontot minden nehéz helyzetben. Már elhiszi, hogy él, és tudja, hogy kézben tudja tartani a benne lejátszódó folyamatokat. Megtanulja hogyan, és legfőképpen mikor kérjen külső segítséget.

Varázsjáték

Szív című játék, 4 év 9 hónapos „Amikor szív lettem, hallottam, hogy dobog, és ez azért van, mert élek.”

Varázsjáték

Fújd el a félelmet című játék, 5 év 6 hónapos „Jó nagy levegőt vettem elfújtam a sárkányt, aki már nem tudott tüzet fújni, mert az én levegőm erősebb volt.”

Varázsjáték után

Óvónői jellemzés

“Matyi  a képzeletjátékokban szívesen vesz részt, örömmel mesél az élményeiről, szívesen rajzol. A lassú mozgásos játékokban szemmel láthatóan jól is érzi magát.

Második félévtől sok légzésjátékot játszottunk, amikbe eleinte kevésbé vett részt (tőle szokatlanul!), de aztán lassan, fokozatosan „belemerészkedett” ezekbe a játékokba is, melyekben átélhette a szabadon áramló levegő jótékony hatását, a félelem és görcs nélküli levegővétel biztonságát.

Középső csoport második felében egyszer sem kellett használni a sprayt, a kontrollvizsgálat is nagymértékű javulást mutatott.”

További esetleírásokhoz kattintson ide!